Analizam in cele ce urmeaza ce tipuri de centrale termice exista pe piata in acest moment pentru a va oferi o imagine de ansamblu asupra solutiei ideale pentru caminul dumneavoastra. Incalzirea cu ajutorul centralei termice divine cel mai usor mod de a te incalzi in perioada rece sporind astfel confortul si casei atat in mediul rural cat si in mediul urban.
Tipuri de centrale termice
Centrala electrica
Centralele electrice sunt recomandate pentru spatii reduse, avand eficienta de 100 %, sunt ecologice si silentioase si nu exista riscul unei explozii.
– Eficienta inferioara fata de centrala pe gaze sau lemne;
– Consum relativ ridicat de energie electrica
– Se recomanda folosirea in special pe spatii mici.
Centrala pe gaze
Centrala pe gaze este cea mai raspandita centrala termica folosita la scara larga acolo unde reteaua de gaze ne permite folosirea ei.
– Eficienta ridicata fata de cea electrica;
– Se gasesc pe piata intr-o gama variata de centrale;
– Se poate folosi pe spatii mari;
Centralele pe gaze sunt de mai multe tipuri:
1. centrate termice pe gaz cu tiraj natural;
2. centrale termice cu tiraj fortat;
3. centrale termice in condensatie.
Nota!
In acest moment cele mai uzuale centrale sunt cele prin condensare, centrale ce functioneaza dupa acelasi principiu pentru o centrala cu tiraj fortat, in plus, pe racordul de evacuare a gazelor arse se monteaza un recuperator de caldura, care foloseste caldura gazelor arse pentru incalzirea agentului termic, astfel crescand randamentul centralei termice.
Importanta!
Verificarea periodica a centralelor este bine sa se faca de o firma specializata iar acest aspect este unul foarte important in cazul in care aveti o centrala ce functioneaza cu gaze naturale.
Centrale pe combustibil solid
Centralele pe combustibil solid, devin o optiune tot mai des intalnita intrucat au costuri de consum relativ mai mici fata de cel al centralelor cu gaze.
– functioneaza cu lemne, carbuni paleti;
– au randament ridicat pe suprafete mari;
– costuri de montare mai mici;
– sunt practice pentru zonele fara gaze.
Concluzie!
In functie de confortul sau costul incalzirii cu ajutorul unei centrale termice, optiunea de a alege varianta optima va apartine in totalitate. Acolo unde reteaua de gaze permite este recomandat centrala pe gaze iar acolo unde nu avem retea de gaze se recomanda centrala pe combustibil solid.
Pont pentru Eficienta maxima
– montaj de catre instalatori autorizati;
– calculul suprafetei de incalzit raportat la puterea centralei;
– izolarea locuintei;
– reglarea caloriferelor de personal autorizat;
– verificarea periodica a centralei.