AcasăincalzireVasul de expansiune - Rolul esential in instalatia termica

Vasul de expansiune – Rolul esential in instalatia termica

Vasul de expansiune reprezinta elementul de siguranta in instalatiile termice. Vasul de expansiune este un rezervor mic ce se folosește de regula pentru a proteja sistemele închise de încălzire de presiunea suplimentara creata de sursa termica.

In timpul functionarii centralei termice, apa incalzita isi mareste volumul si astfel presiune din instalatie ar creste. Vasul de expansiune are menirea de a prelua diferenta de presiune pentru a facilita functionarea optima a intregului sistem de incalzire.

Fiind incompresibila, apa își mărește volumul de la 0°C la 100°C cu aproximativ 4%. Vasul de expansiune stabilizează instalația termica, funcționând asemenea unei perne de aer.

La centralele de 24 kW, vasul de expansiune are volumul de aproximativ 8 l, iar presiunea standard de preîncărcare are de obicei valoarea de 1 bar.

- Advertisement -

Caracteristici vas de expansiune inchis

Vasul este compus din doua sectiuni dupa cum urmeaza:
– partea de jos este folosita pentru gazduirea apei din instalatie;
– partea de sus este folosita pentru aerul prins in instalatie.

Nota!
Presiunea din vasul de expansiune se măsoară cu ajutorul unui manometru atunci când instalația este goala.

Cum stim ca, vasul de expansiune nu functioneaza?

Atunci cand un vas de expansiune prezinta defecte, presiunea din instalatie va creste atunci cand centrala functioneaza. Presiunea suplimentara pe sistemul termic stresează componentele si face ca apa sa circule mult mai greu, in unele cazuri extreme poate duce chiar la explozii de abur supraîncălzit.
In mod normal atunci cand un vas de expansiune functioneaza corect presiunea apei va fi stabilizata la 1 bar indiferent ca, centrala merege sau este in repaus.

Bine de stiut!
– Nu depășiți presiunea maxima admisa a vasului de expansiune. Puteți verifica presiunea maxima pe placa de timbru a vasului de expansiune.
– Presiunea pernei de aer a vasului trebuie sa fie cel puțin egala sau mai mare decât presiunea maxima teoretica din instalația rece.
– Vasul de expansiune poate fi montat oriunde in instalația termica.

Util!
Expert Install va pune la dispozitie un instalator autorizat pentru montarea, verificarea vaselor de expansiune astfel incat instalatia termica sa functioneze in parametri normali.

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua !!!
    Un sfat va rog … avem centrala termica baxi 24 .. faptul ca centrala termica porneste foarte greu la apa calda (trebui deschis robinetul la maximim si daca vreau sa reglez jetul de apa la presiune mai mica , centrala se opreste ) acest lucru are legatura cu vasul de expansiune ….. centrala a mers bine ..avea unele zgomote dar mergea…. a intervenit cineva care a efectuat o spalare a centralei si o umplere a vasul de expansiune…in urma careia centrala porneste foarte greu cand folosim apa calda si la modificarea jetului centrala se opreste … Multumesc mult!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact DIGI – Servicii clienti – Deranjamente DIGI (RCS & RDS)

Te intrebi cum sa intri in contact cu DIGI...

instalator bucuresti

Ai nevoie de instalator ?

Pentru informatii legate de serviciile noastre asupra instalatiilor sanitare si termice va stam la dispozitie la rubrica Contact.