Cat consuma o centrala pe peleti in functie de suprafata de incalzit?
Raspundem in cadrul acestui articol la aceasta intrabare, pe care o intalnim destul de des atunci cand vine vorba de centralele pe peleti.
Amintim faptul ca, centrala termica pe peleti iti ofera si un confort suplimentar, comparativ cu sistemele clasice de incalzire pe combustibil solid.
Ce sunt centralele pe peleti?
Centrale cu peleti sunt sisteme complet automatizate, care pot functiona o perioada destul de mare de timp avand o eficienta sporita fata de centralele clasice pe combustibil solid.
Pentru mediul casnic, cel mai des intalnite centrale au puteri termice nominale cuprinse intre 18 si 50kw.
Functionarea eficienta a centralei pe peleti!
Unele modele functioneaza cu peleti calitativi, de brad, altele pot functiona si cu peleti din reziduri vegetale (biomasa). Peletii din biomasa pot fi si cu 50% mai ieftini decat cei calitativi, dar difera si puterea lor calorica.
Consumul de peleti este influentat de foarte multi factori dupa cum urmeaza:
– suprafata de incalzit;
– etansarea incaperilor;
– gradul de izolare al locuintei;
– inaltimea pana la tavan din interiorul incaperii;
– izolarea eficienta a tavanului.
Cat consuma o centrala pe peleti?
Suprafata locuintei are pana in 100 mp
In acest caz consumul estimativ anual sezon rece de peleti este pana in 4 – 6 tone.
Suprafata locuintei intre 100 – 150 mp
Cei care detin case cu suprafete intre 100 si 150mp, au consumat in jur de 5 – 8 tone pe an.
Suprafata locuintei intre 150 – 220 mp
Cei cu suprafete cuprinse intre 150 – 220 mp consuma in jur de 10 – 15 tone anual.
Aceste date nu sunt relevante pentru anumite locuinte, consumul lunar avand mai multi factori precum izolatia casei si zona geografica. Daca aveti un consum relevant pentru o anumita suprafata va rugam sa adaugati un comentariu pentru o informatie cat mai apropiata de consumul real.
Sursa foto: arenainstalatiilor.ro
Importanta instalatiilor termice la o centrala pe peleti
Consumul estimativ pe care-l expunem la punctele de mai sus au si un alt factor importanta si anume dimensionarea corecta a instalatiei termice. Un rol important il are dimensionarea instalatiei, pe care multi o proiecteaza fara niciun calcul de specialitate.
Atunci cand doriti sa montati o centrala pe peleti apelati intotdeauna la personal specializat pentru a realiza, montajul propriu zis dar si realizarea corecta a instalatiei termice.
Optimizarea costurilor pentru materia prima adica peleti.
Daca dorim sa evem costuri cat mai mici legate de achizitia peletilor va recomandam sa cumaparati peletii, in perioada de primavara – vara cand preturile pot fi mai mici si cu pana la 30%.
De retinut!
Fata de o centrala pe lemne, centralele pe pelti sunt multa mai avantajoase ca si cunsum, confort in exploatare si chiar eficienta termica.
Bună
Pot spune că sunt fericit am descoperit „apa caldă” pe pagina aceasta
2 tone de peleți pe an e mai tare decât vânzarea de apă la sticlă
Sunteți cei mai tari 0,5 kg de peleți pe zi (bine cartea tehnică spune că o să consume mai mult pe oră )
poate dacă folosești centrala minune doar de crăciun si atunci dacă nu e frig tare
CE NU FACE OMUL SĂ-ȘI VÂNDĂ MARFA
Din discuțiile avute cu majoritatea persoanelor care dețin centrale peleti, consumurile, în funcție de suprafața încălzită, se situează între 1,5 tone și 6 tone de peleți pe an. Am considerat an, o perioadă în care sunt utilizate sistemele de încălzire situată între 1 septembrie și 30 aprilie.
Consumul de peleți este influențat de foarte mulți factori, de la volumul aerului de încălzit, la gradul de izolare, etanșarea încăperilor, poziționarea geografică a construcțiilor, suprafețele vitrate și nu în ultimul rând instalația termică, pe care mulți o neglijează.
Va rog sa nu duceti in eroare lumea, deja de 3 ani folosim 4 case in familie avem, 45-50kg peleti calitativi 24 ore temperatura 20-21 grade case noi izolate intrun 1nivel deci 6 luni anual folosim in mediu 1400-1800kg lunar Lunar nu anual dar Lunar repet 4 case 3 ani mediu 1400-1800 kg lunar 30 zile nu anual