Cum putem scapa de mucegai sau igrasie este intrebarea pe buzele tuturor atunci cand inevitabil ne confruntam cu aceasta problema.
Ce este mucegaiul?
Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care se inmultesc prin spori. Cu siguranta ai vazut cel putin o data o pata verzuie sau neagra de mucegai fie intr-o locuinta (pe pereti, in baie in zonele cu umiditate ridicata) fie pe alimente.
Denumirile stiintifice ale mucegaiurilor care se regasesc cel mai des in locuinte sunt Cladosporium, Penicillium, Alternaria si Aspergillus.
Mediul ideal pentru dezvoltarea mucegaiului este reprezentat de prezența aerului umed și cald.
Care sunt cauzele aparitiei mucegaiului ?
Printre diferitele cauze ale mucegaiului sunt incluse urmatoarele:
- Umiditatea din casa;
- Ventilația necorespunzătoare;
- Condensul ce se formeaz pe geamuri sau pereti;
- Incalzire neuniforma a camerelor.
Factori care favorizeaza aparitia mucegaiului:
-
- Tamplaria termoizolanta (termopan) – o tamplarie de tip termopan, favorizeaza aparitia condensului, deci poate contribui la dezvoltarea mucegaiului. Astfel de ferestre sunt foarte utile pentru ca impiedica pierderile de caldura, insa ele reduc si circulatia aerului. Tocmai de aceea locuinta trebuie aerisita bine zilnic.
- Umiditatea produsa – umiditatea care se formeaza in casa mai ales in bucatarie si in baie (de la gatit sau de la dus) este una dintre principalii factori care duc la aparitia mucegaiului.
- Incalzirea insuficienta – este si ea responsabila de dezvoltarea mucegaiului. Prin incalzire, insa, nu este eliminata umiditatea din incapere ci doar este crescuta capacitatea aerului de a mentine mai multa umiditate in stare de vapori (fara condens) astfel ca, daca o camera este incalzita si apoi racita, fara a ventila sau a scoate intr-un fel sau altul umiditatea din aer, va fi supusa, la fel de mult riscului de igrasie sau mucegai.
Mucegaiul poate declansa diferite alergii
Mucegaiul are o multime de efecte negative asupra sanatatii , fiind foarte periculos mai ales pentru copii. Printre simptomele alergiei la mucegai se numara:
-
- secretii nazale
- tuse si stranut
- senzatia de iritare in gat sau de apasare in piept
- respiratie suieratoare si disconfort respirator
- lacrimarea, inrosirea ochilor si aparitia usturimilor la nivelul ochilor
- eczeme si iritatii la nivelul pielii
- oboseala, dureri de cap.
Cum putem sa scapam de mucegai sau igrasie
Daca ceva mai sus am descoperit cauzele care produc la aparitia mucegaiului sau igrasiei va trebui sa vedem si cum putem scapa de aceasta problema neplacuta.
Sfaturi utile pentru a scapa de mucegai:
- Aeriseste de doua ori pe zi fiecare camera din casa
- Mucegaiul din baie apare tocmai pentru ca in aceasta incapere nivelul de umiditate este crescut. Asadar, dupa fiecare baie sau dus lasa fereastra deschisa si lasa lumina aprinsa cateva minute (intunericul favorizeaza aparitia lui)
- Curata foarte bine bucataria – sterge bine aragazul si peretii de langa aragaz (petele de grasime reprezinta un mediu ideal pentru dezvoltarea mucegaiului), nu lasa alimentele sa se altereze, arunca orice aliment care a trecut termenul de valabilitate
- Nu usca rufele in casa
- Nu amplasa covoare din materiale textile pe podeaua din baie
- Foloeste un dezumidificator.
Umezeala din casa poate fi generata si de tevile de apa rece atunci cand diferenta de temperatura este destul de mare.
Cum să cureți si cu ce sa cureti mucegaiul?
In comert puteti gasi o serie de solutii speciale pantru indepartarea mucegaiului insa ceva mai jos vom exemplifica cateva metode sigure si eficiente.
1. Solutie preparata individual pe baza de clor:
- Amestecă o parte de înălbitor (clor) cu patru părți de apă
- Pulverizează soluția pe zona afectată
- Freacă mucegaiul folosind o perie
- Clătește zona cu o cârpă umedă, apoi trebuie să o usuci.
2. Solutie preparat in casa: o reteta bazata pe ingrediente pe care le ai cu siguranta in casa:
-
- 100 ml otet
- 100 ml apa
- 10 ml peroxid de hidrogen (apa oxigenata)
- Sucul de la o lamaie
- 2 linguri de bicarbonat de sodiu.
Dezumidificatoarele o solutie sigura pentru a scapa de umezeala si mucegai.
Umiditatea aerului intr-o casa ar trebui sa fie de 40-60%. Un nivel care trece de 60% creste semnificativ sansele de aparitie a mucegaiului, iar o umiditate de peste 80% este sigur un mediu propice pentru aparitia mucegaiului.
In comert se pot gasi o serie de dezumidificatoare ce pot rezolva problemele legate de mucegai si umezeala.
Recomandam !
Atunci cand renovati o locuinta sau o baie este indicat sa va ganditi bine si la implementarea de aerisiri pentru circulatia aerului. Alege sa incorporezi in mortar aditivi impotriva mucegaiului pentru o eficienta si mai buna impotriva aparitiei mucegaiului.
Cum va putem ajuta noi ?
Acolo unde sunt probleme legate de incalzirea necorespunzatoare putem sa intervenim cu instalatori autorizati ce va pot amenaja elemente de incalzire corespunzatoare suprafetei utile.
VA ROG O RECOMANDARE DE SOLUTIE PENTRU CURATARE CENTRALA TERMICA ARCA ASPIRO.DE ASEMENI A APARUT ACEL BURETE LA TOCUL USII DIN LEMN.AM CURATAT SI APARE DIN NOU.CE POT FACE SA NU MAI APARA. VA MULTUMESC.